Výsadby stromů a keřů

Vracet stromy krajině? Obnovovat aleje podél polních cest, silnic, vracet je do starých sadů? Nemáme stromů v krajině dost? Není výsadba podél silnic nebezpečná? Nejsou stromy „zabijáci“ lidí?

Důležitost
stromů

Stromy plní v krajině řadu prospěšných funkcí, zabraňují erozi, omezují splachy z půdy i odnos půdy větrem, vytváří příjemnější klima, v horkých dnech snižují teplotu a prašnost, zvlhčují ovzduší a zmírňují nárazy větru, slouží jako domov různých živočichů, jsou významným biokoridorem, plní estetickou a krajinotvornou funkci, člení krajinu.

Za posledních 60 let jsme přišli v ČR o miliony stromů. Rozorali jsme meze, které zabraňovaly větrným a půdním erozím, vykáceli jsme je podél silnic, zničili jsme stovky kilometrů polních cest, které lemovaly stromy, tisíce sadů, které nám poskytovaly mnoho druhů ovoce a byly domovem celé řady živočichů.

Proto se snažíme stromy do krajiny vracet. Za 20 let jsme na 29 místech Mladoboleslavska vysadili 1 673 stromů a 375 keřů. Obnovili jsme několik sadů, polních cest, vysázeli stromy podél silnic 2. a 3. třídy. 

Vysazené stromy

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.