Září v Klenici: Hadníky, nové ekocentrum a opravené aleje

Publikováno: 15. října 2024 /

První školní měsíc začalo v ČSOP Klenice naplno fungovat Ekocentrum Klenice. Správkyně ekocentra nejen, že pořádaly skvělé akce, ale především přivítaly školy. Práce však bylo mnoho i v terénu.

Na úplném závěru prázdnin se konala neobyčejně oblíbená akce Mezinárodní noc netopýrů, kterou zorganizovala naše členka Martina Vlčková na Zvířeticích. Přišlo přes 150 návštěvníků. Byli i tací, kteří přišli 3 hodiny před začátkem. Hvězdami večera se díky Danielu Horáčkovi a jeho pomocníkům z ČESON stali netopýři živí – netopýr velký, ušatý, hvízdavý a netopýr černý. Celkem 17 odchycených jedinců.

Za slunečného počasí při teplotách převyšující 30 °C se několik dobrovolníků spolu s našimi členy zaměřilo na likvidaci náletů, kopřiv a bodláků, aby zpřístupnili cestu do chráněného území PP Lom u Chrástu. Další zdatní mladí muži toto území posekali a připravili na další vegetační sezónu.

Naplno jsme rozjeli Ekocentrum Klenice a také nové webové stránky. Už jste je viděli?

Mnoho hodin práce bylo odvedeno rovněž v našem Biocentru Struhy. První týden v září jsme se pustili do sekání pozemků, které našemu pozemkovému spolku v okolí Stružského potoka pronajala obec Čachovice. Již týden po posekání vyrazily ocúny a v některých místech vytvořily koberce květů.

Litry potu pak tamtéž propotili členové a dobrovolníci při stavbě dvou velkých hadníků, které pomohou plazům. Najdou tam totiž útočiště a možnost rozmnožování. Na oplátku pomohou v boji proti myším, hrabošům, hryzcům a slimákům včetně invazních a všudypřítomných plzáků španělských.

V září došlo také na opravy alejí, které byly v posledním roce vysazeny. Opravili jsme alej u obce Zájezdy, Jabkenice a Domousnice.

V Biocentru v Lužní ulici v Kněžmostu jsme také zařídili instalaci nových informačních tabulí, které informují o obojživelnících a vysázených rostlinách. Děti polepily v Debři zastávky, aby do skla nenaráželi ptáci.

V Ekocentru Klenice proběhla přednáška o ovocných stromech v zahradách, posezení příznivců permakultury nebo mykologická poradna. Na vycházku jste mohli vyrazit za netopýry do Štěpánky.

Jaké akce se v Ekocentru Klenice pořádají? Sledujte náš kalendář. Jednotlivé akce si navíc můžete jednoduše přenést do svého osobního diáře.

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.

žádná nová akce vám už neunikne!

Odebírejte náš zpravodaj, kde pravidelně informujeme o plánovaných akcích.