Hořečková louka prosperuje. Pomohly i děti

Publikováno: 14. října 2024 /

Letos nás hořečky na louce ve Vlčím Poli překvapily časnou dobou kvetení. První kvítky jsme objevili už v den letního slunovratu. V červenci bylo napočítáno téměř 400 kvetoucích exemplářů.

V srpnu se na louku uskutečnila terénní pěší exkurze, kromě hořečků jsme si ukázali další rostliny a také hmyz, motýly a brouky, kteří zde žijí. Při kontrole lokality v září už měly všechny hořečky vytvořené semeníky.

Louka byla pokosena 2. října, 4. října jsme ji s dětmi z Přírodovědného kroužku pohrabali. Všech 23 dětí se aktivně zapojilo do práce, někteří hrabali, jiní odnášeli náruče trávy. Biomasu jsme rovnoměrně rozvrstvili pod smrčky v lese za příkopem.

Děti se dověděly, proč jsou hořečky tak vzácné, co jim škodí a co potřebují ke zdárnému vývoji. Každý dostal leták a pracovní list zaměřený na zdejší lokalitu.

Po práci jsme se občerstvili teplým čajem a sušenkami. Podívali jsme se také do lesa, jestli rostou houby. Rostly křemenáče, klouzky, hříbky a bedly. Čas zbyl i na návštěvu místního hřiště.

Autorky: Pavla Bartková a Lenka Hejnová

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.

žádná nová akce vám už neunikne!

Odebírejte náš zpravodaj, kde pravidelně informujeme o plánovaných akcích.