Pozemkový spolek Klenice buduje Biocentrum Struhy

Publikováno: 26. září 2024 /

První týden v září jsme se pustili do sekání pozemků, které našemu pozemkovému spolku v okolí Stružského potoka pronajala obec Čachovice. Termín jsme volili tak, abychom co nejméně ovlivnili život organismů obývajících pozemky. Hlavně jsme mysleli na ptáky  – jeřáby, chřástaly, koroptve a rákosníky využívající porost ke hnízdění. A  samozřejmě i na srnčata, která by v tomto období měla být již schopna před mechanizací utéct.

Pro jistotu jsme ale před posekáním pozemky prošli a traktor se pohyboval velmi pomalu, abychom co nejvíce živočichů vyplašili, a nic neskončilo pod sekačkou. Zároveň jsme nechali dva široké neposekané pruhy jako úkryt například koroptví před predátory. Část rákosí jsme posekali křovinořezem ručně a postupně tak připravili prostředí pro slučky a bekasiny, aby se mohly na pozemku během tahu zastavit a nabrat nových sil.

Část posekaného rákosu a trávy jsme dali do nových „hadníků“, které slouží jako zimoviště a líhniště pro užovku obojkovou, slepýše a ještěrky

Sekáním jsme udělali radost jiřičkám. Pochutnávali si na vyplašeném hmyzu. A nám se naskytl nádherný pohled na hejna neustále kroužících okolo nás.

Již týden po posekání vyrazily ocúny a v některých místech vytvořily koberce květů.

Autorka: Martina Vlčková

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.

žádná nová akce vám už neunikne!

Odebírejte náš zpravodaj, kde pravidelně informujeme o plánovaných akcích.