V lese u Bělé pod Bezdězem jsme vybudovali nové tůně

Publikováno: 10. září 2024 /

Dva zdatní členové ČSOP Klenice na konci srpna vyrazili vybudovat tůně do lesa u Bělé pod Bezdězem. Zvolili taková opatření, aby voda z lesa tůně plnila. Vyskytují se zde totiž chránění živočichové.

Naše organizace tentokrát budovala tůně v okolí Březinské studánky v hustém lese. Sama o sobě má studánka slabý pramínek, který žádnou tůň nemůže napustit a udržet v ní vodu. 

„Námi zvolená opatření se proto zaměřila na zadržení vody při deštích. Proto jsou vybagrované tůně nově napojeny na lesní cesty, po kterých stéká množství vody při srážkách. Tato voda dříve tekla cestou středem údolí,“ popsal člen ČSOP Klenice a hydrobiolog Radomír Studený.

Podle jeho zjištění je podloží tůní písčité, mnohdy úplně čistý písek. Kdo si hraje s dětmi na pískovišti jistě tuší, že písek vodu neudrží. Tůně jsou tedy spíše retenční a zasakovací. Velkou část roku mohou být i suché.

„Klimatická změna a oteplení o 2 °C (Evropa se otepluje nejvíce) způsobuje větší výpar, což znamená že při stejných srážkových úhrnech jako v předchozích letech, musíme odečíst cca 200 mm, se kterými již nemůžeme počítat. Středočeský kraj má roční průměr cca 600 mm. Dny se sněhovou pokrývkou klesají, deště budou nárazovější. Takže máme 400 mm na rok a přitom jsme na pískovém podloží. Organická hmota v lesní půdě je zde minimální, mrtvé dřevo (nasaje a drží vodu) téměř žádné,“ pokračoval Radomír Studený.

On i jeho kolega s bagrem napojili na tůně vyšší stovky metrů čtverečních lesa, ze kterých odvádí vodu lesní cesty. Dříve tekla do dolních částí údolí, nyní do tůní a podloží pod nimi.

„Analogicky jako když zakopete u rodinného domku nádrž na dešťovku, která dříve tekla do kanalizace a nikomu nechyběla. Teď se však sakra hodí. Jo a nad tůněmi vznikla paseka po odkácení kůrovčáků. Odtud také bude nějakou dobu odtékat do tůní více vody, protože se dešťové kapky nebudou tříštit o koruny stromů, ulpívat na jehličí a odpařovat se,“ podotkl hydrobiolog.

Podle jeho dřívějších průzkumů zde byl nalezen čolek horský, skokan hnědý nebo ropucha obecná. Věříme, že po vytvoření nové vodní plochy bude lokalita pro vzácné druhy ještě zajímavější. A nejen pro ně.

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.