Mezinárodní noc netopýrů navštívilo 150 zájemců

Publikováno: 15. září 2024 /

Poslední prázdninovou sobotu přilákali netopýři na zříceninu hradu/zámku Zvířetice přes 150 návštěvníků. Byli i tací, kteří přišli 3 hodiny před začátkem. Od 17:00 čekal v TIC v Podhradí jeden mladý netopýří nadšenec s babičkou a další nadšenkyně se usadila po osmnácté hodině na mostě, aby ani ona nepropásla začátek. Za odměnu si mohla v předstihu prohlédnout dva, ještě spící netopýry rezavé, kteří jsou v trvalé péči záchranné stanice.

Nádvoří zříceniny zaplnily jemné sítě na odchyt. Předhradí zase stanoviště Netopýří stezky, přístřešek pro přednášku, atrakce „Hladový netopýr“ a stánek s netopýřími upomínkovými předměty. A tak se mohli návštěvníci kromě odchytů a přívětivých handicapovaných netopýrů rezavých dozvědět spoustu zajímavého o životě netopýrů z přednášky Miroslava Joži. Nebo vyrazit s dětmi na stezku, aby našli jméno malého netopýra a byli odměněni netopýrem perníkovým. V neposlední řadě si zájemci mohli půjčit ultrazvukový detektor a v blízkém okolí hledat poletující netopýry.

Nicméně hvězdami večera se díky Danielu Horáčkovi a jeho pomocníkům z ČESON stali netopýři živí – netopýr velký, ušatý, hvízdavý a netopýr černý. Celkem 17 odchycených jedinců. Po jejich zvážení a měření si několik šťastlivců mohlo netopýra vypustit. Netopýrům odchyceným směle konkurovali již zmínění handicapovaní netopýři rezaví, o kterých s láskou vyprávěla Eva Jožová.

Velká fotogalerie zde

Autorka: Martina Vlčková

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.