ČSOP Klenice se rozrůstá. Otevřeli jsme ekocentrum a máme nový web

Publikováno: 5. září 2024 /

Léto je za námi a ČSOP Klenice má hned dvě novinky, které se začátkem školního roku oficiálně představila. Odstartoval provoz našeho Ekocentra Klenice a k tomu jsme spustili nové webové stránky.

Ekocentrum Klenice budujeme již několik měsíců, a kromě programů pro různé typy škol, jsme rekonstruovali prostory klubovny, aby byly reprezentativní a všichni se v nich cítili co nejlépe. Posláním Ekocentra Klenice je osvěta dětí, pedagogů a veřejnosti v oblasti ochrany přírodního a kulturního dědictví především na Mladoboleslavsku.

Ekocentrum má mnoho programů rozdělených nejen pro jednotlivé stupně škol, ale také podle typu. Najdete zde ekovýchovné programy, terénní a tvořivé programy. Podívat se s našimi lektorkami můžete na Radouč, přírodní park Chlum, do Dolního Bousova nebo k Červenskému rybníku. Děti mohou také tvořit – origami, vánoční, podzimní či jarní tvoření, ptačí dobroty nebo ruční papír.

Spolupráci nabízíme rovněž přímo školám. Ekovýchovné programy pro děti všech věkových kategorií, smysluplné výlety propojující historii s pobytem v přírodě a tvořivé dílny, které děti baví a zároveň vzdělávají.

Veškerou nabídku najdete na tomto odkazu včetně kontaktů a objednávkového formuláře.

Kromě zprovoznění ekocentra má ČSOP Klenice zbrusu nové webové stránky s moderními prvky, které jsou také přizpůsobeny k prohlížení na mobilních zařízeních. Svoji zvláštní kategorii má jak ekocentrum, tak pozemkový spolek. Jsou zde informace o managementech, našich lokalitách, ale rovněž o přednáškách a výstavách. V neposlední řadě se můžete seznámit s našimi členy a podpořit naši práci několika možnými způsoby. Nově i přes portál Darujme.

A co dělala naše organizace přes léto?

Již v červenci proběhl management luk na Vrchbělé. Byla to tvrdá dřina, protože bylo třeba posekat 5 luk. Vybrali jsme louky, kde rostou hořce a tořiče – ty nejcennější plochy. Dobrovolníci ze Škody Auto na Vrchbělé zase likvidovali borovice, aby se předešlo zarůstání vzácných luk.

Kolegové z ČSOP Charvátce si od nás vzali na starost Loučeňské rybníčky, které nejen posekali, ale likvidovali také olši. Konala se také vycházka na horečkovou louku ve Vlčím Poli, kde se sice našly jen odkvetlé horečky, ale bylo tam mnoho jiných rostlin k pozorování.

Na konci srpna děti z komunitního klubu v Debři polepili tři zastávky MHD, aby do nich nenaráželi ptáci. V červenci pak byly polepeny zastávky v Kosmonosích.

Poslední srpnový den se konala skvělá akce Mezinárodní noc netopýrů na Zvířeticích. Přišlo více jak 150 lidí. Součástí programu byla přednáška s promítáním fotografií, odchyt netopýrů, procházky s detektory, soutěž – netopýří stezka pro děti, ukázky hendikepovaných netopýrů.

Na podzimní dny chystáme spoustu akcí a přednášek. Sledujte náš kalendář.

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.