Chráníme vzácné koniklece luční na Paterovské stráni

Publikováno: 17. září 2021 /

Dobrovolníci z ČSOP Klenice posekali a pohrabali koniklecovou stráň u Paterova. Na lokalitě se vyskytují silně ohrožené koniklece luční a další vzácné rostliny, které si zaslouží tu nejlepší péči.

Zhruba 15 dobrovolníků vyrazilo do Paterova v neděli ráno, aby se vrhli do strmého srázu, který bylo potřeba nejprve posekat a následně odstranit biomasu. Vzhledem k deštivému roku bylo opravu co sekat a práce zabrala přes tři hodiny. Nutné bylo také pořezat náletové dřeviny, protože jinak by stráň postupně zarůstala a rostliny by nenávratně zmizely.

Louka je součástí PP Paterovské stráně a zároveň patří mezi biotopové lokality a je chráněna Naturou 2000 jako evropsky významná lokalita. Zahrnuje suché trávníky, křoviny nebo lesostepní bory. ČSOP Klenice se o louku stará od roku 2010. Každým rokem zde provádíme pravidelný management a monitoring silně ohrožených konikleců lučních.

Louka má jižní až jihovýchodní expozici a díky pravidelné péči zde roste celá řada vzácných druhů rostlin jako např. hvězdnice zlatovlásek, modřenec chocholatý, silenka ušnice, rozrazil klasnatý, kakost krvavý, vousatka prsnatá. V roce 2013 se zde poprvé objevil silně ohrožený druh hadí mord nachový, který naleznete odsud nejblíže v Českém středohoří.

Koniklec luční je krásná vytrvalá rostlina s fialovým květem, která dorůstá až do výšky 15 centimetrů. Roste se slunných, suchých stráních a loukách, které se podobají stepním stanovištím. Kvete od března do května. Koniklec je chráněn jako silně ohrožený druh v červeném seznamu i v naší legislativě. Od prvního managementu se počty konikleců lučních více než ztrojnásobily.

Autor: Ondřej Kořínek

Foto: Antonín Kůrka, Ondřej Kořínek

ČSOP 2021 09 12 Paterov sekání IMG 5518

20210912 115536

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.