Koniklec luční má své ochránce ze ZŠ Kosmonosy

Publikováno: 2. listopadu 2019 /

koniklec_lucni_Paterov

Žáci ZŠ Kosmonosy pokračují v ochraně přírody na Mladoboleslavsku. Nedávno se „vrhli“ na koniklecovou louku u Debře, kterou nejenže posekali a pohrabali, ale rovnou se stali jejími patrony. Pomohli rovněž odstranit náletové dřeviny a odvést posekanou biomasu. Odborný dohled nad celou akcí měl člen ČSOP Klenice a zároveň učitel na ZŠ Kosmonosy Zdeněk Turek

Věříme, že žáci, kteří budou v příštím roce sledovat výskyt tohoto silně ohroženého druhu, si do budoucna odnesou pocit zodpovědnosti za přírodu a její křehké bohatství. 

 

Fotografie z akce

Louka u Debře je velmi významnou lokalitou nejen pro místní obyvatele. Každé jaro vykvétá na stráni silně ohrožený a chráněný koniklec luční, kterou zdobí jeho fialové květy. Rostlina je chráněna českou vyhláškou i červeným seznamem.

Populace konikleců, dříve hojná na stráních nad Jizerou od Bakova do Benátek, se dramaticky zmenšila. Na Mladoboleslavsku je nyní již jenom 5 lokalit, kde se koniklec vyskytuje. Jeho ohrožení spočívá v zarůstání stepních lokalit a lesních lemů. Koniklec luční je rozšířen pouze ve střední Evropě.

 


Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.