Slavnostní výsadba jubilejní lipky na Rachvalách

Publikováno: 8. dubna 2019 /

V sobotu 6. 4. jsme se sešli v 9 hodin před školou, bylo krásné jarní ráno. Průvodem jsme se vydali na Zahrádka a Rachvala. V čele muži vezli na dvoukolce sazenici lípy. Byla tak vysoká, že jsme museli dávat pozor, aby projela pod elektrickým vedením a nezamotala se do korun stromů, které jsme míjeli. Na návrší za městem, které bylo cílem naší cesty, jsme se krátce seznámili s historií místa, se stoletou lípou, kterou tam naši předkové vysadili v dubnu 1919 na oslavu vzniku ČSR.

Pan Tomáš Grindl promluvil o výsadbě v roce 1989, o verších z árie Přemysla ze Smetanovy opery Libuše (Ó, vy lípy, ó, vy lípy, rukou praotců zasazené…). Zazněla píseň, kterou naši předkové zpívali při výsadbě v roce 1919: Lípo naše, zelenej se, kveť… a nakonec jsme si zazpívali i s dětmi písničku od Svěráka a Uhlíře: Stromy.

Pak už došlo na samotné sázení pod dozorem zkušené odbornice. Stromek jsme museli vybalit z pěstební tašky, usadit v jámě, upevnit opěrné kůly, dosypat zeminou, zalít a zabezpečit pletivem proti okusu zvěří.

Děti si vyzkoušely několik lipových dílniček. V řezbářské dílně si mohly vytvořit tiskátka pomocí formiček z brambor a natisknout si na papír různé vzory. V tiskařské dílně si mohly vybrat plátěný sáček a ekologickou barvou si na něj otisknout jeden z mnoha motivů (lipový list, stromek, lišku, motýla, květinu…). V perníkové dílně si mohly ozdobit perníky ve tvaru stromků a lipových listů bílou polevou. Poznávací dílna byla zaměřená na poznávání přírodnin a sestavování trojvrstvých puzzle. V přací dílničce mohl každý napsat „dobropřání“ lípě, naší zemi, planetě na papírový lístek a připevnit ho na dřevěnou maketu stromku. Jedna osmiletá holčička napsala své přání ve verších: “ Milá lípo, přejeme ti, my jsme zatím malé děti, hodně zdraví, samý květ, žij tu s námi tisíc let!“

Bylo připravené také občerstvení v podobě perníků a bábovky. K pití byl lipový čaj s medem či bez medu, lipový sirup s vodou nebo lipová medovina.
Děkujeme všem zúčastněným, kteří dobrou náladou přispěli k pohodovému a poklidnému průběhu celého dopoledne.

Děkujeme panu starostovi a pracovníkům městských služeb, kteří se podíleli na přípravách a zdárnému průběhu celé akce. Dík patří i studentům Hořického gymnázia a všem, kteří se podíleli na dílničkách jako animátoři. Poděkování patří i řečníkům, fotografům a dokumentaristům. Vydařilo se i počasí. Doufejme, že děti, které tvořily polovinu zhruba šedesáti účastníků, nezapomenou a místní tradici budou udržovat pro další generace živou.

Fotografie pan Zdeňka Plešingera zde.

 

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.