Výstava hub v Mladé Boleslavi již potřetí

Publikováno: 26. září 2018 /

Mykologický klub Ryzec a ZO ČSOP Klenice připravily na 10. a  11. října 2018 opět výstavu hub. Přes různé nesnáze způsobené hlavně suchem výstava skutečně proběhla. Vystavili jsme něco přes 100druhů dovezených ze Šumavy, z okolí Mimoně a Liberce ale i z okolí Boleslavi. Přišlo přes 250 zájemců. 

Nejzajímavější vystavované houby byly korálovec bukový, houžovec bobří, šupinovka ježatá a hřib borový.Nejvíce bylo tzv. dřevokazných hub, protože terestrické houby (rostoucí ze země ať už mykorhizní nebo saprotrofní) téměř nerostly. Václavky nebo šupinovky byly zastoupeny v mnoha druzích, zatímco hřiby, holubinky, ryzce, čirůvky nebo pečárky jen v několika málo.

Proběhly i dvě přednášky. Místopředseda ČMS Aleš Vít velmi zajímavě vyprávěl o vývoji sběru hub od pravěku až po seznam prvních kodexových hub, které se mohou prodávat. Mimo jiné zmínil, že Praha drží primát ve světě, protože vytvořila první a nejdokonalejší přehled těchto druhů a oficiálně uzákonila pravidla sběru a dalšího zpracování či prodeje sbíraných hub z přírody.

Druhá přednáška Stanislava Tutky byla věnovaná Vrchbělé a „Houbám České tajgy“.

Obrovský dík patří členům Mykologického kroužku (zvláště těm v důchodovém věku), kteří pomáhali při přípravě. 

Pár fotografií najdete zde.

 

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.