Nové město v CHKO Kokořínsko ?

Publikováno: 17. září 2017 /

Dudek_web_detailV pondělí 18.září v 19:00 byl občanům a zastupitelům města Bělá pod Bezdězem představen developerský projekt, který se chystá zastavět přes 250 ha. 250 ha půdy – mimo jiné domova mnoha vzácných druhů ptáků a unikátních druhů rostlin. Projekt na stránkách www.vrchbela.cz vypadá velmi lákavě. Jistě by vzniklo mnoho objektů, které by lidé ocenili a mohli využívat. Co všechno tím ale nenávratně ztratíme ? 

Na tuto prezentaci i na následném jednání zastupitelstva města Bělá pod Bezdězem naši zástupci také příšli. Před samotnou prezentací jsme zaslali zastupitelům Bělé pod Bezdězem otevřený dopis. Z jednání máme zatím dobrý pocit. O průběhu naleznete zde v nejbližším dnech článek. Nicméně již teď Vás zveme na mykologickou procházku. Pojďte s námi objevit klenoty Vrchbělé s průvodci.

 

Vážení zastupitelé města Bělá.

Seznámili jsme se s chystaným developerským záměrem pana Svobody a musíme vám napsat, že nás překvapilo, jak může tento podnikatel plánovat tak rozsáhlou výstavbu ve Vrchbělé, která je součástí Ptačí oblasti Českolipsko? Tato lokalita je chráněna mezinárodně i v soustavě Natura 2000, přičemž vynětí z ochrany není vůbec jednoduché, nejspíš by následovaly pro Českou republiku finanční postihy od Evropské unie. Celé území navíc spadá pod CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Zmíněný návrh prolamuje hranici CHKO, je v rozporu se stávajícím územním plánem. Cílem CHKO je především ochrana volné krajiny, ochrana přírodních procesů v krajině lidmi sice využívané, ale využívané určitou formou, která umožňuje existenci přírody v tzv. kulturní krajině, v krajině typické pro naše území (jako jsou i plochy bývalých vojenských prostorů). Takovou krajinou v CHKO přeci není území urbanizované, zastavěné, ani plochy golfu s velmi specifickým režimem údržby. Volnou krajinu v CHKO tedy musíme vnímat jako hodnotu, jako předmět ochrany, ne jako investiční příležitost, byť prezentovanou jako „péče o uzemí“.
Co nás také zarazilo bylo, že necháte občany Bělé na svých webových stránkách hlasovat, zda-li JSOU nebo NEJSOU pro záměr, který je v rozporu s platnými zákony ČR.

Na stránkách www.vrchbela.cz jsme se také mimo jiné dočetli například, že

“ využití místních ploch by mělo mít pozitivní dopad i na zdejší krajinu, která spadá pod CHKO Kokořínsko a Ptačí oblast NATURA 2000. Právě pro udržitelnost Ptačí oblasti se potřebuje o místní krajinu pravidelně starat, což jde v roku v ruce s údržbou golfového hřiště, které taktéž potřebuje pravidelnou péči.“

Jakým způsobem přispěje golfové hřiště k udržitelnosti Ptačí oblasti? Z přírodě blízkou loukou má společnou pouze barvu – zelenou, jinak je to území, které je zcela závislé na totálních herbicidech, při následné údržbě i na selektivních herbicidech na dvouděložné, dalších chemických prostředků na vázání vody v substrátu, stimulanty růstu kořenového systému trav atd….Je to mrtvé území, které Ptačí oblasti neprospěje, naopak ji zlikviduje.

V příloze přikládáme otevřený dopis určený vám zastupitelům města, kteří o prodeji nebo ne-prodeji tohoto přírodovědně cenného území budete rozhodovat během schůze zastupitelstva dne 20.9. 2017. K dopisu se připojila řada nevládních organizací, významných vědců v ČR a politiků.

Přemýšlejte o celém záměru. Buďte zodpovědní k přírodě, která nám zde zbyla.

Za ZO ČSOP Klenice

Milada Vrbová
předsedkyně

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.