Naše stanovisko k singletracku na Chlumu

Publikováno: 13. března 2016 /

Vzhledem k charakteru a rozsahu navrhovaného záměru by nepochybně došlo k nepříznivému ovlivnění této evropsky významné lokality. Této skutečnosti si je vědom též Krajský úřad Středočeského kraje, který má ve své správě péči o EVL Chlum – Nepřevázka , a proto ve svém Stanovisku k záměru „Výstavba sítě stezek Singltrek Chlum u Mladé Boleslavi“ ze dne 25.9.2015 Sp.zn. SZ-127579/2015/KUSK (dále jen „stanovisko“) nevyloučil významný vliv předloženého záměru samostatně i ve spojení s jinými projekty, na příznivý stav předmětu ochrany nebo celistvost evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti.

Dále je třeba mít na zřeteli i skutečnost, že by stezka široká 0,8 m s hloubkou 0,5 m byla budována z nepůvodního materiálu, a tím by bylo negativně ovlivněno i půdní prostředí řady vzácných druhů rostlin, které by díky splachům z půdy z postižených lokalit vymizely. Záměrem by došlo i k negativnímu ohrožení či přímo k likvidaci ohroženého roháče obecného a nosorožíka kapucínka – brouků, kteří se zde vyskytují, a k likvidaci dalších zvláště chráněných a ohrožených druhů
živočichů. Záměr vybudování singletracku je neslučitelný s veřejným zájmem ochrany životního prostředí a ochrany přírody a krajiny, kterým je zachování přírodních hodnot daného území se zde se vyskytujícími rostlinami a živočichy, z nichž část je v kategorii zvláště chráněných druhů. Naproti tomu budování singltracku je zájmem úzké skupiny lidí a nelze jej stavět naroveň či jej nadřazovat tomuto veřejnému zájmu.

Naše organizace vzhledem k výskytu výše uvedených vzácných a chráněných druhů rostlin a živočichů na tomto území požaduje ROČNÍ biologické hodnocení. Pouze zhodnocením podzimního a jarního aspektu není možné objektivně posoudit všechny tyto zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů. Roční biologické hodnocení by mělo být provedeno i s ohledem na skutečnost, že část záměru zasahuje do EVL Chlum – Nepřevázka a krajský úřad Středočeského kraje ve svém stanovisku nevyloučil významný vliv předloženého záměru samostatně i ve spojení s jinými projekty, na příznivý stav předmětu ochrany nebo celistvost evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti. V případě realizace projektu požadujeme u všech zjištěných ohrožených druhů jednotlivě, udělení výjimky Krajským úřadem Středočeského kraje.

  • Jsme proti budování cest z nepůvodních materiálů. Máme důvodné obavy, jelikož se záměru ujala firma REALSTAV, že by stezky byly budovány z popílku firmy ŠKO-ENERGO, jehož likvidací se firma REALSTAV zabývá.
  • Díky nestabilnímu podloží tvořenému slíny, by se stezka trhala a rozšiřovala, jak je to vidět u již vybudovaných stezek na Chlumu.
  • Jak by bylo zajištěno, aby se stezky nerozšiřovaly a kdo by stezky udržoval?
  • Navrhovaná trasa singletracku kříží naučnou stezku vybudovanou naší organizací v roce 2014. Jak by byla zajištěna bezpečnost chodců, aby je žádný z cyklistů neohrozil?
  • Jakým technickým způsobem by byla stezka budována? Kam by byla umístěna vybagrovaná hmota?
  • Jsme proti kácení vzrostlých stromů z důvodu budování singletracku.
  • Požadujeme vypracovat EIA , kde se jasně stanoví zda má připravovaný záměr pozitivní nebo negativní dopad na životní prostředí a veřejné zdraví. Důvodem pro zpracováni EIA je též skutečnost, že záměr částečně zasahuje do EVL Chlum – Nepřevázka a není vyloučen významný vliv na příznivý stav předmětu ochrany nebo celistvost evropsky významné lokality, jak je uvedeno již výše. Vzhledem k rozsahu záměru a nestabilnímu podloží tvořenému slíny existuje taktéž reálné nebezpečí, že dojde k destabilizaci podloží ve větším rozsahu. Před započetím záměru je proto třeba objektivně posoudit s ohledem na výše uvedené, zda je v daném území vůbec možné bez velkých negativních dopadů na jeho přírodní hodnoty, záměr realizovat.

V příloze se můžete podívat na mapku, kudy má single track vést.

Máte dotaz?

Zaujal vás náš program nebo máte nějaký dotaz? Rádi vám odpovíme! Neváhejte využít náš kontaktní formulář nebo nás kontaktujte přímo e-mailem.